BEOGRAD – U okviru četvrtog ciklusa programa “Pokreni se za nauku” danas su dodeljeni grantovi od po 600 hiljada dinara za osam naučnih projekata iz oblasti biomedicinskih nauka, koji će biti realizovani u Srbiji.

Taj nacionalni program realizuju Centar za razvoj liderstva i kompanija Filip Moris, a na konurs se prijavilo 196 naučnika okupljenih u 48 timova.

Najbolje predloge naučnih istraživanja iza kojih stoji 30 mladih naučnika okupljenih u osam timova, odabrala je komisija uglednih univerzitetskih profesora sa dugogodišnjom ekspertizom u oblasti prirodnih nauka.

Direktorka regulatornih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji Filip Moris Tamara Stanković izjavila je da ta kompanija shvata važnost povezivanja nauke i privrede i zbog toga sa jedne strane ulaže velika sredstva u sopstvena naučna istraživanja, a sa druge podržava mlade naučnike u lokalnoj zajednici u kojoj posluje, verujući da je to najbolji put ka ekonomskom razvoju jedne države.

“Dosadašnje iskustvo u realizaciji ovih projekata nam je ukazalo da postoji dosta prostora gde možemo da pomognemo i veoma nas ohrabruje i inovativnost i strast sa kojima mladi naučnici u Srbiji pristupaju svojim istraživanjima”, rekla je Stanković.

Program “Pokreni se za nauku” kreiran je 2015. godine i do sada su sa 17,3 miliona dinara podržana 24 naučna istraživanja i 45 naučnika koji stoje iza njih, kao i četiri ustanove koje su dobile savremenu, specijalizovanu opremu.

Beta