BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu saopštili su danas da zahtevaju da Nacrt zakona o javnom servisu Kosova bude povučen iz procedure, jer je, kako navode, njime predvidjeno ukidanje garantovanog finansiranja Drugog kanala Radio-televizije Kosova koji je na srpskom jeziku. ;Udruženja traže da srpska medijska zajednica na Kosovu bude konsultovana u izradi zakona, a da srpski politički predstavnici “ozbiljno shvate kakve posledice mogu da nastanu usvajanjem ponudjene verzije Zakona o javnom servisu Kosova”, navodi se u saopšenju UNS-a.

Iz Udruženja su ocenili da “čak i da je zakonski tekst suštinski prihvatljiv”, niko, pa ni Skupština Kosova, “ne bi smeo da usvoji zakon koji je nejasan i nerazumljiv na srpskom i razlikuje se od verzije na engleskom i albanskom jeziku”.

Oni su pozvali Evropsku komisiju da podrži povlačenje Nacrta tog zakona zbog toga što Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, izmedju ostalog, podrazumeva “jasnoću kao zahtev koji svaki zakon mora da ispuni”.

Beta