VAŠINGTON, 11. jula 2019. (Beta-AFP) – Američkim regulatornim vlastima u finansijskom sektoru biće potrebno više od godinu dana da razmotre predlog za upotrebu kriptovalute društvene mreže Fejsbuk, upozorio je danas šef Američke centralne banke (Fed) Džerom Pauel.

“Mislim da će biti potrebno da se napravi obazriva i detaljna procena rizika koji nosi projekat uvodjenja kriptovalute Libre, obzirom na veličinu mreže Fejsbuk i vrlo mogući potencijal da ona postane valuta od sistemskog značaja, rekao je Pauel.

Tokom njegovog obraćanja u Odboru za bankarstvo američkog Senata kao i juče u obraćanju u Predstavničkom domu, donjem domu američkog Kongresa, Pauela su više puta pitali o planu za uvodjenje Libre u najvećoj društvenoj mreži na svetu.

Biće potrebno vreme za razmatranje održivosti te kriptovalute i ideja da bi ona mogla da proradi za 12 meseci ne izgleda ostvariva, rekao je on.

“Biće nam potrebno više vremena od toga”, rekao je Pauel.

On je takodje istakao da ne postoji verodostojno jedinstveno regulatorno telo za nadgledanje takve jedne valute. Ukazao je da se o tome brinu brojne savezne, medjunarodne i lokalne uprave.

Američka centralna banka je formirala radnu grupu da koordiniše razmatranje projekta virtuelne valute Fejsbuka, rekao je Pauel.

On je takodje podsetio da je u okviru sastanka ministara finansija G7 koji se održava u Francuskoj 17. i 18. jula, predvidjena radna grupa o kriptovalutama.