KRAGUJEVAC – Humanitarna nemačka organizacija “Help” obezbedila je 15 grantova od po 2.400 evra u opremi za pomoć za osobe koje su odslužile zatvorsku kaznu, kako bi mogli da otpočnu sopstveni posao.

Predstavnik “Helpa” Vojkan Milovanović rekao je u Kragujevcu da je u 2018. godini u Srbiji donirano 30 grantova za bivše osudjenike u Srbiji.

U Kragujevcu je u prošloj godini “Help” dodelio pet grantova za bivše osudjenike koji su uz tu pomoć otvorili pekare, plastenike i kozmetičke salone.

Od početka programa “Helpa” za bivše osudjenike, od 2013. godine, bilo je ukupno 67 grantova za zapošljavanje i samozapošljavanje u Srbiji.

Na predstavljanju novog konkursa “Helpa” u gradskoj upravi, Milovanović je rekao da se prijave primaju u narednih mesec dana.

On je rekao da pored nabavke opreme, za korisnike koji “prodju” na konkursu postoji mogućnost organizovanja obuka i pomoć mentora.

Pored korišćenja opreme za početak sopstvenog posla, zainteresovani se mogu i udružiti, pa doniranu opremu “uneti” u neku firmu koja će za njih otvoriti radna mesta.

Oprema koju donira “Help” biće u vlasništvu te organizacije dve godine, a posle toga je u vlasništvu korisnika granta.

Obaveza korisnika granta je da registruje svoju delatnost.

Članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu Gordana Damjanović je rekla da bivšim osudjenicima treba pomoći po izlasku iz zatvora da se ne vrate ponovo u vršenje krivičnih dela.

Najbolja prevencija je, kako kaže, zapošljavanje osoba po izlasku iz zatvora.

“Kroz sistem socijalne zaštite, saradnju sa civilnim sektorom, pravnu pomoć i grantove, oni treba da postanu ravnopravni i dostojanstveni članovi zajednice koji zaradjuju za svoj život i to je najbolji način prevencije”, rekla je Damjanović.

Ona je navela da je Grad Kragujevac inicirao da se preko Centra za socijalni rad uspostavi komunikacija sa osobama po izlasku iz zatvora, a zatim i kroz jednokratnu novčanu pomoć za pribavljanje lične dokumentacije koja im je neophodna.

Grad Kragujevac, dodala je, finansira i projekte NVO “Posle kiše” koja okuplja 900 članova bivših osudjenika i članove njihovih porodica u Šumadiji.