ZAGREB – Protiv 75-godišnjeg državljanina Srbije i 55-godišnjeg državljanina Hrvatske, podneta je krivična prijava zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Vukovara 1995, saopštila je danas hrvatska policija.

U saopštenju se navodi da je 77-godišnjak bivši pripadnik, a 55-godišnjak tadašnji komandant Obaveštajnog odeljenja u sastavu 11. korpusa “Vojske Republike Srpske Krajine”. Oni nisu dostupni hrvatskom pravosudju, a prijava je podneta Županijskom državnom tužilaštvu u Osijeku.

Dvojica osumnjičenih terete se da su od juna do avgusta 1995. godine zatvorili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila, zaposlenika komunalnog preduzeća Unikom iz Osijeka, u dobi od 34, 54 i 55 godina. Njih su uhapsili pripadnici paravojne formacije podredjeni 55-godišnjaku i odvezli ih u kasarnu u vukovarskom naselju Sajmište, a kasnije u kuću u Vukovaru gde su ih grubo fizički zlostavljala dvojica osumnjičenih.

Potom su, navodi policija, dvojica od trojice civila odvedena u zatvor u Belom Manastiru gde su bili do razmene krajem avgusta 1995, dok se treći civil, tada 54-godišnjak, i dalje vodi kao nestala osoba i sumnja se da je usmrćen prilikom grubog fizičkog zlostavljanja.

Policija takodje sumnjiči državljanina Srbije da je krajem 1995. u podrumu privatne kuće u Vukovaru četiri meseca držao zatvorenog tada 41-godišnjeg pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske i tamo ga, zajedno sa grupom nepoznatih pripadnika paravojne formacije, psihički i fizički zlostavljao.

Oni su ga, navodi policija, udarali šakama, palicama po celom telu, izazivali elektrošokove, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje je trajalo sve do marta 1996. kada je upućen na razmenu zarobljenika.

Beta