DUBAI – Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif kritikovao je danas u Njujorku američke sankcije uvedene Teheranu i ocenio da one predstavljaju ekonomski terorizam.

Na forumu UN o održivom razvoju, Zarif je rekao da “ekonomski terorizam namerno cilja nedužne civile kako bi postigao nelegitimne političke ciljeve”.

Posle povlačenja iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila pre godinu dana, SAD su Teheranu ponovo uvele oštre sankcije na izvoz nafte. Sankcije su pogoršale ekonomsku krizu zbog koje je potonula vrednost iranske valute.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila – SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute medjunarodne sankcije.

Iran je nedavno počeo da obogaćuje uranijum iznad granice postavljene tim sporazumom. Teheran je saopštio da bi mogao da obustavi takvo ponašanje ako ostale potpisnice sporazuma predlože ekonomske podsticaje koji bi efikasno ublažili američke sankcije.

Beta-AP