NOVI PAZAR – Lokalni antikorupcijski plan za Grad Novi Pazar usvojen na gradskoj Skupštini deo je zajedničkog projekta koji su realizovali Transparentnost Srbije i lokalna samouprava.

Ovim povodom u Novom Pazaru je održana konferencija za medije, a nakon toga i obuka za članove Lokalnog antikorupcijskog foruma, čija je uloga da prati efikasnost primene antikorupcijskih mera definisanih dokumentom.

LAP Novog Pazara sastoji se iz 120 mera kojima je obuhvaćeno 16 različitih oblasti i prema rečima načelnika Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Džemila Divanefendića, značaj realizovanog projekta je višestruk.

„Sem što nam je cilj da unapredimo efikasnost Uprave i rad učinimo što transparentnijim, te pojavu korupcije kao jedne od najvećih slabosti modernog društva svedemo na najmanju meru, želeli smo da uspostavimo i kvalitetan mehanizam preventivnog delovanja ka tom cilju. Izradom i usvajanjem LAP-a završili smo tek manji deo posla a ozbiljan rad, u vidu primene, tek predstoji“, rekao je načelnik GU.

Predstavnik organizacije Transparentnost Srbija Zlatko Minić kazao je pred novinarima da je Novi Pazar u pogledu ozbiljnosti pristupa izradi LAP-a primer dobre prakse, ali i da su članove LAF-a odabrani izuzetni kandidati.

„ Veliki deo mera se odnosi na usvajanje normativnih akata, ali i na njihovu primenu, što može biti i deo obaveze članova LAF-a ali i celokupne javnosti. Podsećam vas da je izbor za LAF dao mogućnost da se prijavi mnogo zainteresovanih i verujem da su odlukom komisije odabrani ljudi koji će ozbiljno raditi svo posao“, kazao je Minić, ističući da saranja organizacije koju on predstavlja i Grada Novog Pazara traje od 2016. godine, te da će u perspektivi biti nastavljena.