BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić otvorio je danas renovirani turistički kompleks u Jošaničkoj banji čime je, kako je ocenio, stvorena osnova za oživljavanje banje kao nove turističke destinacije. ;

“Jošanička banja je do sada imala toplu vodu, ali nije imala turistički proizvod i nije imala adekvatnu turističku ponudu i zato je u nekom smislu bila ‘crna rupa’ kada govorimo o banjskom turizmu i turizmu u Srbiji, uprkos svim pogodnostima koje banja ima”, rekao je Ljajić.

Ukazao je da postoji dosta razloga za oživljavanje te destinacije, navodeći da Jošanička banja ima jedan od najtoplijih izvora mineralne vode i da lekovita svojstva nisu ništa manja od onih koje imaju Vrnjačka banja ili Sokobanja.

“Ključni problem je bio taj što od 1978. godine, kada je izgradjen hotel koji nikada nije otvoren, nijedan dinar nije uložen u turizam u Jošaničkoj banji”, naveo je Ljajić.

On je, kao najveću prednost banje, istakao blizinu Kopaonika, druge najveće turističke destinacije u Srbiji koja je svega 25 kilometara udaljena od Jošaničke banje.

Ministar je rekao da Jošanička banja zajedno sa Novim Pazarom, Kopanikom i Kraljevom treba da ima jedinstvenu turističku ponudu i naveo da je sada najbolji trenutak za objedinjavanje sadržaja jer će taj region biti dostupniji zbog otvaranja aerodroma u Ladjevcima koji će za nekoliko meseci početi sa komercijalnim letovima, a u planu je i početak radova na izgradnji Moravskog koridora.

Država će, po njegovim rečima, u Jošaničkoj banji nastaviti da investira kako bi ponudu učinila još raznovrsnijom, ali i pozvao privatni sektor da ulaže u razvoj smeštajnih kapaciteta i celokupne ponude.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić je rekao da je posle tri godine otvoren banjski kompeks i istakao da je Jošanička banja dostigla nivo na kome se više ne može govoriti samo o potencijalima, već i o konkretnim sadržajima koji su u ponudi.

Zajedničkim ulaganjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i opštine Raška renovirano je novo kupatilo, izgradjeno je blatno kupatilo i blatište za sazrevanje blata, završeni su i radovi na izgradnji otvorenog bazena, finske saune, letnje bašte i uredjeni su parkovi.

Za realizaciju tih projekata je Ministarstvo obezbedilo 29,9 miliona dinara, a opština Raška 9,5 miliona dinara.

Beta