JERUSALIM – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je Iran da krši nuklearni sporazum sa velikim silama kako bi ucenio medjunarodnu zajednicu da ublaži ekonomski pritisak na Islamsku Republiku.

“Ove nedelje je Iran otvoreno prekršio nuklearni sporazum, povećavši zalihe obogaćenog uranijuma iznad onog što je dozvoljeno na osnovu sporazuma”, rekao je Netanjahu sinoć u Jerusalimu na proslavi Dana nezavisnosti SAD.

Iran je u ponedeljak saopštio da je premašio ograničenje obogaćenog uranijuma postavljeno na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

“Oni se nadaju, taj režim, da će kršenjem sporazuma biti u stanju da ucene svet da učini koncesije i smanji ekonomski ; pritisak na njega”, rekao je izraelski lider.

Netanjahu je ocenio da bi trebalo uraditi sasvim suprotno, i da je “sada vreme da se poveća pritisak”, da se zauzme čvrsta pozicija.

Iranski potez se smatra načinom da se izvrši pritisak na Evropu kako bi se spasio sporazum koji visi o koncu nakon što se predsednik SAD Donald Tramp prošle godine povukao iz sporazuma i ponovo nametnuo sankcije Teheranu.

Ponavljajući ono što je rekao dan ranije Netanjahu je apelovao na Evropu da pojača pritisak na Iran.

“Sada je vreme da evropske sile slede Ameriku i obnove sankcije protiv Irana, kao što su obećale da će učiniti u Savetu bezbednosti UN”, rekao je Netanjahu koji je dugo krikovao sporazum iz 2015. godine.

Na odvojenoj ceremoniji ranije u utorak Netanjahu je rekao da je operacija Mosada u kojoj se došlo do dokumenata iz Irana, a koji dokazuju iranske nuklearne ambicije imala za cilj da ubedi Trampa da izadje iz sporazuma.

“Ja sam odobrio operaciju smatrajući da će objavljivanje plana pomoći da se ubedi predsednik SAD i da se povuče iz opasnog nuklearnog sporazuma s Iranom”, rekao je on o operaciji Mosada u Iranu.

Beta AFP