BEOGRAD/TIRANA – Odziv glasača na lokalnim izborima u Albaniji bio je svega 21,6 odsto, saopštila je Centralna komisija za izbore.

Socijalistički premijer Edi Rama je ipak ocenio da su jučerašnji izbori koje je opozicija listom bojkotovala “pobeda evropske Albanije”, preneli su strani izveštači iz Tirane.

Vodja opozicije i šef Demokratske stranke Ljuljzim Baša ukazao je da veoma mali odziv glasača znači da je izborna “farsa odbačena uz prezir epskih razmera”. Prema podacima te stranke, odziv glasača bio je oko 15 odsto, a svega 10 odsto u nekim oblastima, medju kojima je i deo juga Albanije, gde živi grčka manjina.

Dok je Rama prošle noći uz klicanje pristalica proglašavao pobedu svojih socijalista, Baša je izjavio da je “jedino bitno to da su Albanci u nedelju odbacili ilegalno jednopartijsko glasanje” i da će “promena brzo doći”.

Vladajući socijalisti su sami učestvovali na lokalnim izborima u 31 gradu i opštini, dok su u 24 imali rivale iz novoformiranih političkih grupa.

Opozicija koja je bojkotovala izbore organizuje od sredine februara demonstracije protiv Ramine vlade koju optužuje za korupciju i nameštanje izbora. Protesti su često bili nasilni.

Predsednik Albanije Iljir Meta odložio je jučerašnje izbore za oktobar, tvrdeći da će biti “nedemokratski” bez učešća opozicije, dok je Rama insistirao da oni budu održani kako je i planirano.

Beta