BEOGRAD – Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da ne treba da komentariše uvredu predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja upućene Poverenici za ravnopravnost Brankici Janković, navodeći da to nije rešenje, već je neophodno izgraditi sistem kako bi se tako nešto onemogućilo ili kaznilo.

“Zar mislite da treba komentarisati takvu izjavu? Smatram da takva izjava ne treba da bude komentarisana jer je ispod svakog nivoa”, rekao je Pašalić, gostujući na TV Prva, na pitanje da li će reagovati na taj istup Šešelja.

Prema njegovim rečima, kada bi Zaštitnik gradjana komentarisao svaki takav slučaj, onda bi “išao samo sa komentarima za različite primere svačijeg ponašanja koje se odnosi i na napade na novinare, političare, gradjane”.

“Suština je dati jedan sistemski model po kome se takve stvari sprečavaju ili se sankcionišu. U početku delovanja Zaštitnika gradjana mi smo bukvalno svaki (takav) istup komentarisali, osudjivali, videli smo da to ne donosi nikava suštinska rešenja “, naglasio je Pašalić.

Kako je rekao, “onda smo krenuli na to da se konkretne stvari uobliče u konkretne normative kako bi se sprečio napad ili sankcionisanjem, znači kaznom, ili jednom osudom javnosti”

Prema njegovim rečima, uočeno je da se samo ozbiljnijom regulativom mogu sprečiti takve situacije.

On je rekao da se zna šta se treba sistemski uraditi – “doneti plaformu kojom će se tačno utvrditi šta spada u pritisak, šta u vredjanje, mada to imate u zakonu šta se može smatrati uvredom ili klevetom, i na taj način sankcionisati”.

Na pitanje kako su nedavno u Skupštini Srbije poslanici primili njegov izveštaj, Pašalić je rekao da je zahvalan što Zaštitinik gradjana prvi put posle četiri godine izlaže u ; plenumu, podstivši da je dve godine na toj funkciji.

“Nije cilj da mi statistički iznesemo podatke, već da se ukaže poslanicima i gradjanima šta su problemi u Srbiji, gde su najočigledniji i ; kako se mogu rešiti”, rekao je Pašalić.

Prema njegovim rečima, Zaštitnik najbolje i najšire sagledava sve probleme gradjana, pa tako i društva u Srbiji, jer je najveći obim delovanja kod ove institucije.

“Mi radimo puno toga, ljudska prava su širok pojam, to nisu samo, ovo što se vi naveli, vredjanje ili davanje takvih izjava, već i ozbilna imovinsko ekonomska prava koje gradjane muče”, rekao je Pašalić.

On je rekao i da je u toku izrada izmena i dopuna Zakona o zaštitniku gradjana ali će, verovatno po izmenama, to biti novi zakon, koja su neophodna da bi se pomoglo gradjanima da ostavare svoja prava.

“Mi smo sada tigar bez zuba, kako je rekla Evropska komisija. Koja su sredstva Zaštitnika da primora nekog iz izvršne vlasti da postupi po preporuci? Za sad su ona vrlo skromna”, rekao je Pašalić.

Beta