NIŠ – Istraživanje “Moj poslanik” koji realizuje nevladina organizacija Proaktiv pokazalo je da su od početka godine u Skupštini Srbije najaktivniji poslanici sa juga Srbije bili Nikola Savić iz Srpske radikalne stranke, Jelena Žarić Kovačević iz Srpske napredne stranke i Milija Miletić iz Ujedinjene seljačke stranke.

Na internet stranici “Moj poslanik” objavljeno je da je Nišlija Nikola Savić ove godine imao 46 javljanja u republičkom parlamentu, njegova sugradjanja Jelena Žarić Kovačević 35 obraćanja, a Milija Miletić iz Svrljiga 32 obraćanja.

“Poražavajuća je činjenica da je šest poslanika sa juga Srbije ostalo nemo tokom prvih šest meseci rada parlamenta u 2019. godini što čini skoro 30 odsto poslanika. Neki imaju opravdanja jer njihove stranke bojkotuju sednice skupštine, ali pitanje je zašto su poslanici vladajuće većine koji su prisustvovali sednicama ostali bez reči za govornicom”, naveli su u Proaktivu.

Podaci Proaktiva pokazuju da poslanici Ivana Dinić (SPS), Slaviša Bulatović (SNS), Nenad Mitrović (SNS), Goran Ćirić (DS), Dušan Milisavljević (DS) i Radmila Kostić (SNS) nisu imali nijedno obraćanje od početka 2019. godine.

“Samo korak ispred njih su poslanici Olivera Pešić (SNS), Hadži Milorad Stošić (PUPS) i Dalibor Radičević (SNS) sa po jednim obraćanjem, te Žarko Bogatinović (SNS) sa dva obraćanja”, kazali su u Proaktivu.

Gradjane Srbije sa područja juga Srbije u republičkom parlamentu predstavljaju 22 poslanika.

Organizacija Proaktiv pokrenula je projekat “Poverenje u parlament” i internet stranicu “Moj poslanik” sa ciljem da gradjanima Niša, Prokuplja, Vranja, Leskovca, Svrljiga, Aleksinca, Surdulice, Žitoradje i Bujanovca približi njihove poslanike i poslanicima pruži jasan uvid i kontakt sa gradjanima i problemima koje oni imaju u svakodnevnom životu, a na koje oni svojim odlukama u Skupštini Srbiji mogu da utiču.

Glavni cilj projekta je unapredjenje komunikacije izmedju gradjana i izabranih poslanika, kroz jačanje uloge gradjana kao pojedinaca u procesu donošenja odluka.

U relaizaciji projekta učestvuju i Nacionalna koalcija za decentralizaciju, Trag Fondacija i National Endowment for Democracy (NED).

Beta