PRIŠTINA – Radio televizija Kosova (RTK) je objavila da će se prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održati 8. septembra.Pozivajući se na neimenovane izvore unutar kabineta predsednika Kosova RTK je javila da će u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima predsednik Kosova Hašim Tači za 8. septembar zakazati prevremene parlamentarne izbore.

Do izbora dolazi nakon ostavke premijera Kosova Ramuša Haradinaja zbog poziva da se kao osumnjičeni pojavi pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.

Po odredbama Ustava Kosova, predsednik ima zakonsko pravo da pre objavljivanja odluke o raspisivanju vanrednih izbora, iz redova vladajuće koalicije predloži novog mandatara, koji bi u roku od 15 dana obavestio predsednika može li da obezbedi dovoljno glasova za izglasavanje nove Vlade ili ne. U slučaju da mandatar ne može obezbediti potrebnu podršku za formiranje kabineta, predsednik Kosova ima pravo da poveri mandat drugom članu vladajuće koalicije. U slučaju da ni taj kandidat ne može da obezbedi podršku u parlamentu, predsednik zakazuje vanredne i prevremene parlamentarne izbore.

Skupština Kosova može dvotrećinskom većinom da izglasa svoje raspuštanje. Medjutim, u aktuelnim odnosima unutar vladajuće koalicije koja ima samo 53 glasa u parlamentu, nemoguće je da neko od budućih mandatara obezbedi potrebnu većinu od 61 glasa, tako da je najizglednija opcija da predsednik Tači odmah odluči da raspiše prevremene i vanredne parlamentarne izbore.

Beta