Naslovna PLANETA Severna Koreja oslobodila australijskog studenta osumnjičenog za špijunažu

Severna Koreja oslobodila australijskog studenta osumnjičenog za špijunažu

SEUL – Severna Koreja je saopštila danas da je oslobodila australijskog studenta koji je uhapšen prošle nedelje zbog širenja antikorejske propagande i špijuniranja, odnosno objavljivanja fotografija i vesti koje kritikuju režim u Severnoj Koreji.

Zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA je saopštila da je student Alek Sigli deportovan u četvrtak pošto je zatražio oproštaj zbog svojih aktivnosti koje je KCNA ocenila kao ugrožavanje državnog suvereniteta. ; Severna Koreja je ranije optuživana da hapsi Zapadnjake kako bi ih koristila kao politički adut za dobijanje koncesija. Sigli, koji je u četvrtak stigao u Tokio kod svoje supruge Japanke, izjavio je novinarima da je u “vrlo doboroj” kondiciji ali nije želeo da kaže šta mu se dešavalo tokom zadržavanja u Severnoj Koreji. Njegov otac, Gari Sigli, profesor na Azijskim studijama na Univerzitetu Zapadna Australija, je izjavio da je tretman njegovog sina u Severnoj Koreji bio dobar. Inače, Aleks Sigli je studirao na Univerzitetu u Pjongjangu i vodio je turističke grupe u Severnu Koreju pre nego što je prekinuo komunikaciju sa porodicom i prijateljim preko društvenih medija. ; Slučaj Aleksa Siglija se završio mnogo srećnije od slučaja američko
g studenta Ota Varmbiera, koji je optužen i uhapšen za pokušaj kradje propagandnog postera u Severnoj Koreji. On je u teškom stanju vraćen u SAD u junu 2017. gde je ubrzo i preminuo.

Beta AP

Exit mobile version