KAIRO – Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi ponovio je danas da podržava stvaranje palestinske države, tokom razgovora sa američkim izaslanikom za Bliski istok Džaredom Kušnerom, koji je boravio u poseti Egiptu.

Kušner je boravio u poseti Egiptu tokom njegove turneje po zemljama regiona tokom koje pokušava da dobije što veću podršku za plan administracije američkog predsednika Donalda Trampa za rešavanje izraelsko-palestinskog konflikta, javio je Rojters.

Trampova administracija ne podržaca rešenje izraelsko-palestinskog konflikta u vidu stvaranja dve države, što je dugo vremena u većem delu međunarodne zajednice bilo smatrano za jedini način da se reši višedecenijska kriza, navodi Rojters.

Predsednik Sisi je rekao Kušneru da Egipat podržava napore da se konflikt reši stvaranjem dve države, uz stvaranje palestinske države čija bi prestonica bio Istočni Jerusalim, saopšteno je iz kabineta egipatskog predsednika posle sastanka.

Rojters dodaje da Kušner, inače zet Donalda Trampa, ima zadatak da tokom posete zemljama regiona predstavi ekonomski deo Trampovog plana, koji još nije obelodanjen.

Palestinci su, kako navodi Rojters, prekinuli komunikaciju sa Belom kućom, optužujući je da je potpuno na strani Izraela.

Tanjug _yt_prtsc