BANJALUKA, – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da neće glasati za Godišnji nacionalni plan za pristup NATO-u (ANP).

Dodik je za RTRS rekao da će Republika Srpska posle 5. septembra odlučiti kako će se dalje ponašati u odnosu na BiH.

“Oni su to iskomplikovali. Ja ne tražim da se ta tačka povuče sa dnevnog reda, ali ću glasati protiv. Čini se da kandidat (za predsedavajućeg Saveta ministara) neće proći. Do 5. septembra imaju rok, pa ćemo videti kako dalje”, rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Politička situacija u BiH sve je napetija u iščekivanju vanredne i redovne sednice Predsedništva BiH gde bi osim puta u NATO trebalo da se raspravlja i o konačnom imenovanju kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara.

Situacija u BiH je neizdrživo loša, kaže srpski clan Predsedništva BiH, a cilj je degradiranje pozicije Srba na nivou BiH.

Najavljena vanredna i redovna sednica Predsedništva, prema svemu sudeći, neće pomeriti BiH sa statusa kvo – niti će Savet ministara izaći iz tehnickog mandata, niti će BiH krenuti ka NATO.

Lidera SDA Bakir Izetbegović je medijima poručio da se nada da će Dodik promeniti mišljenje i prihvatiti redukovani tekst Godišnjeg nacionalnog plana za pristup NATO, a kako kaže Dodik, upravo tu leže dva osnovna problema.

Prvo, to ne može nositi naziv nacionalni plan, jer u BiH postoje konstitutivni narodi a ne jedan narod, drugo, dodaje on, jasno se navodi da je taj plan zapravo automatsko članstvo u NATO. Dodik navodi i da nije istina da je menjao mišljenje, jer su i na samom potpisivanju Sporazuma prisutni znali njegov stav o NATO.

“Rekao sam i na sastanku, kada smo potpisivali Sporazum, da ANP neće doći na dnevni red, niti će biti usvojen i da ne računaju na našu podršku. Sam Bakir Izetbegović je rekao da je o ANP počeo da razmišlja nakon potpisivanja Sporazuma. Pitajte ga u sredu o promeni stava”, jasan je Dodik.

Zbog očite međunarodne podrške, pre svega Amerikanaca u BiH, Bošnjacima ne bi bio prvi put da izigraju dogovor, nadajući se da će dobiti i ono što im ne pripada, kaže Dodik. To, dodaje, pokazuje i pokušaj uplitanja američkog diplomate zaduženog za Evroaziju, Metjua Palmera, u unutrašnja pitanja BiH.

“Juče su tražili da Amerikanci imaju uvid u to šta je tu na dnevnom redu. Ja sam rekao da oni ne mogu da se mešaju u to- To je sednica organa, a njihovo uplitanje je direktno mešanje u unutrašnje stvari neke zemlje, ali to njima nije neprihvatljivo kao meni. Rekao sam da moji saradnici iz kabineta neće učestvovati u tom razgovoru, a onda su oni rekli “Dodika naljutio Palmer”. Šta ima veze šta je Palmer rekao?”, navodi srpski član Predsedništva BiH.

Dodik neprihvatljivim smatra i mešanje visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji smatra da je Dodikova izjava da ce Srpska poništiti sve odluke koje su nametnuli Inckovi prethodnici, ako vlast na bh. nivou ne bude formirana u skladu sa Sporazumom, suprotna Dejtonu. Dodik podseća da su upravo visoki predstavnici urušili Dejton, jer su Srpskoj, svojim odlukama, oteli 83 nadležnosti.

“Možda neću uspeti u nekim stvarima, ali ću pokušati da ostavim generacijama koje dolaze poruku da je to neprihvatljivo i da se protiv toga trebaju boriti. A Incko bi trebalo da pokrije svoj i kriminal visokih predstavnika koji su kršili međunarodno pravo”, smatra Dodik.

Dodik upozorava da je vladavina međunarodnog faktora u BiH sve vreme bila usmerena protiv Srpske. Zbog svega, ne isključuje mogućnost da se o svim ovim pitanjima izjasni Narodna skupština Republike Srpske.