BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podržao je tužbu koju je Vlada Republike Srpske danas uputila Sudu BiH protiv Federacije BiH (FBiH) zbog duga od raspodele prihoda od indirektnih poreza u vrednosti od 34.571.047 KM, ocenivši da je neprihvatljiva praksa da se nastavlja sa dugovanjem Srpskoj.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu podsetio da je 2010/2011. godine Republika Srpska tužila FBiH i na Sudu BiH dobila rešenje kojim je Uprava za indirektno oporezivanje BiH dužna da Srpskoj isplati iznos od oko 30 miliona KM, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, ta presuda do danas nije izvršena i dug prema Republici Srpskoj nije izmiren, a u međuvremenu su se “stvorile nove dubioze”.

Kako je rekao, to je ozbiljan novac za Republiku Srpsku, koji kada se sabere iznosi oko 50 miliona KM za budžet Srpske i da je sud jedina formalno pravna preostala instanca, “iako je jasno kako to izgleda u BiH”.

“Verovatno ćemo u budućem vremenu tražiti jasnije principe na tom planu, ali isto tako smo bili spremni, kao što smo naglašavali, ako ne dođe do formiranja vlasti, jer mi želimo legalistički da postupimo i otvorimo sve probleme, pa i ovaj oko indirektnih poreza, na primenu Ustava BiH koji potpuno fiskalnu vlast i suverenitet stavlja na nivo entiteta, a ne BiH”, rekao je Dodik.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here