BANJALUKA – Visoki funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović potpisali “burazerski” sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, kojim je Dodik prodao Republiku Srpsku.”Kada govorimo o burazerskom sporazumu, koji su potpisali Dodik-Izetbegović-Čović moramo da shvatimo da će kroz član 3. sporazuma Dodik da proda i Republiku Srpsku i narod koji živi u Republici Srpskoj”, naglasio je Govedarica.

Prema njegovim rečima, potpisani sporazum jasno definiše realizaciju odnosa BiH sa NATO paktom, koja, s obzirom na ono što su do sada potpisali SNSD-ovi funkcioneri, nije ništa drugo nego članstvo u NATO.

“Ako uvažimo činjenicu kako je Milorad Dodik svojevremeno došao na vlast u Republici Srpskoj, sa dva narodna poslanika i na tenkovima NATO pakta, da ga je (bivša amarička državna sekretarka) Medlin Olbrajt krstila epitetom “svežeg daška vetra na Balkanu”, da su kadrovi SNSD stavljali potpise na realizaciju odnosa sa NATO paktom, a na kraju i ovaj burazerski sporazum koji su potpisali Dodik-Izetbegović-Čović, onda ćemo lako zaključiti da vuk dlaku lako menja, ali ćud promeniti nikad neće”, naglasio je Govedarica.

Kako je saopšteno iz SDS-a, Govedarica je ocenio da bi bilo najbolje da Dodik, Izetbegović i Čović zajedno izadju i saopšte šta su to oni potpisali i dogovorili.

“Da li BiH ide u NATO ili ne? Da li će se potpisati godišnji nacionalni plan (ANP), koji je poslednji korak ulaska BiH u NATO, ili neće”, kazao je bivši predsednik SDS-a.

Govedarica je ocenio da je potpisani sporazum “klasični izdajnički sporazum po pitanju ideja koje baštini Republika Srpska”.

“Dodik izdaje ideje Republike Srpske koje se nikad nisu menjale, osim kada je on sa funkcionerima SNSD-a potisivao dokument o napretku BiH ka NATO paktu”, istakao je Govedarica.

On je ocenio da se Dodik i kroz ovaj sporazum definiše na poznat način – “kada treba da ostvari svoju ličnu korist ili partijske benefite, on ne gleda koliku će štetu napraviti Republici Srpskoj”.

Beta