SARAJEVO – Komandant NATO štaba u BiH, američki general Marti Bisel izjavila je da NATO štab podržava trenutna nastojanja da se formira vlast na nivou BiH, kao i da je spreman da pruži savete i stručnu pomoć za bolje razumevanje tog vojnog saveza.To uključuje i pojašnjenja u vezi s Akcionim planom za članstvo (MAP), Godišnjim nacionalnim programom (ANP), Individualnim partnerskim akcionim planom (IPAP), Procesom planiranja i revizije (PARP) i Partnerstvom za mir (PfP).

“ANP je tek još jedan korak u partnerstvu BiH i NATO. To je važan korak, ali nije ni odluka o članstvu niti prejudicira članstvo. Puno toga će biti potrebno uraditi i unutar Saveza i u BiH pre nego što NATO i BiH budu mogli da počnu da razgovaraju o članstvu”, kazala je Bisel u intervjuu za Fenu, novinsku agenciju Federacije BiH.

Prema njenim rečima, ANP je dokument koji se ažurira svake godine i može se menjati i prilagodjavati prema željama zemlje, a NATO štab Sarajevo stoji na raspolaganju da pruži tehničke savete, s tim da isključivo BiH odredjuje koje reformske ciljeve uključuje u ANP.

Namena ANP, dodala je ona, jeste da bude lista reformskih prioriteta i ciljeva koju BiH piše i sastavlja i prema kojoj se vode reformski procesi i usmeravaju aktivnosti.

Bisel je pojasnila i razliku izmedju ANP i IPAP, dodavši da sadašnji partnerski programi koje BiH ima s NATOm (PARP i IPAP) obuhvataju ciljeve usmerene na odredjene jedinice Oružanih snaga BiH, koje čine oko dva posto ukupne strukture Oružanih snaga.

“ANP bi obuhvatio kompletne Oružane snage poboljšavajući njihovu sposobnost za rad s NATO i partnerskim snagama, kao i s lokalnim civilnim organizacijama i agencijama”, naglasila je ona.

Osim toga, dodaje, IPAP je program koje se odvija tokom trogodišnjeg ciklusa, dok je ANP dokument koji se ažurira svake godine.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here