NOVI PAZAR – Poljoprivrednici i članovi Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja konstatovali su na sastanku održanom danas, da iz mnogo razloga mogu biti potpuno zadovojlni podrškom koju im pružaju Grad i sam gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Povod sastanka je osvrt na postignute rezultate, a po rečima predsenika Unije, Ismeta Sajtarića, „na svaki zahtev poljoprivrednika odgovoreno je pozitivno.

„Sve što zatražimo zaista dobijemo. Gradonačelnik je čovek koji ne insistira na protokolaranim posetama kako bi rešio probleme. Pristupačan je i sa njim o svemu možete razgovarati kada ga sretnete na ulici, što nama mnogo znači. Preko lokalnog plana ruralnog razvoja, zahvaljujući pomenutoj podršci, predviđena je nabavka 100 priključnih traktorskih mašina i motorna prskalica koju će poljoprivrednici koristiti. Jednu mašinu ovakvog tipa koristi od 3 do 17 poljoprivrednih gazdinstava. Priključnu mehanizaciju koristiće 741 gazdinstvo, a ukupna vrednost investicije je preko 12 miliona dinara. Nabavka 40 400 metara creva dala je u poslednjem periodu izuzetno dobre rezultate i uz sisteme za navodnjavanje, povećali smo proizvodnju mlaine za 50 0dsto u prethodnoj godini“, kazao je Sajtarić, ističući da Grad ne zaboravlja ni pčelare, za koje obezbeđuje liniju za proizvodnju pogačica za prehranu pčela.

Da bi, prema rečima Sajtarića, poljoprivrednik mogao da ostvari pravo na određene pogodnosti i podršku, potrebno je da ispoštuje zakonske regulative. To znači da poljoprivrednik mora imati aktivno i registrovano poljoprivredno gazdinstvo, biljnu strukturu, odnosno da obavlja poljoprivrednu delatnost na teritoriji Novog Pazara. Ako je reč o mehanizaciji neophodnoj u stočastvu, neophodno je dostaviti uverenje o nadzoru nad govedarstvom iz veterinarske stanice i 20% učešća, što je, kako objašnjava Sajtarić „najpovoljniji, najniži postotak u Srbiji“.U toku današnjeg sastanka prisutni predstavnici poljoprivrednih udruženja upoznati su sa prijavnim obrascem koji je neophodno popuniti pri apliciranju. Poljoprivredna udruženja će, kako je objašnjeno, na upravnim odborima odrediti lice zaduženo za opremu, koje podnosi priavni obrazac i potpisuje ugovor.
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je prisustvujući sastanku podsetio da je za potrebe razvoja poljoprivrede lokalnim budžetom predviđeno 12 miliona dinara, odnosno 2 milona više nego u prethodnoj godini.

„Predsednici poljoprivrednih udruženja su najbojli primer za to kako raspolagati novcem. Povećali smo izdvajanje iz budžeta za poljoprivredna gazdinstva i zaista ćemo nastaviti da pružamo podršku, posebno što se zna da je programom podrške obuhvaćeno 2/3 gazdinstava“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Biševac, podsećajući da je poljoprivreda „najveća i najdragocenija fabrika na otvorenom“.