HONGKONG – Tri visoka zvaničnika hongkonške policije izjavila su danas da ne znaju za planove upućivanja kineske vojske za rešavanje krize sa protestima, javila je agencija AP.

Neimenovani zvaničnici su dodali da nisu ni sigurni da li bi bili unapred bili obavešteni ako bi kineske vojne snage bile rasporedjene u Hongkongu.

Predsednik SAD Donald Tramp u utorak je preneo da su ga obaveštajne službe informisale “da kineska vlada šalje snage na granicu sa Hongkongom”. Tramp, koji ranije nije mnogo komentarisao proteste, rekao je novinarima da je situacija u Hongkongu veoma teška, ali da je siguran da će se rešiti.

Jedna od najvećih političkih kriza u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, u poslednjih desetak godina izazvana je spornim zakonom o izručenju gradjana kineskim vlastima. Protivnici zakona navode da pravni sistem Kine ne bi garantovao optuženima ista prava koja imaju u Hongkongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Demonstranti kažu da se bore protiv podrivanja modela “jedna zemlja, dva sistema” koji Hongkongu osigurava odredjenu autonomiju otkad ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine. Oni traže ostavku gradske čelnice Keri Lam i nezavisnu istragu o postupanju prema demonstrantima.

Beta