PODGORICA – Viši sud u Podgorici odlučio je da izruči Hrvatskoj Sašu Sinđelića, koji je bio svedok saradnik u postupku protiv optuženih za slučaj pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori. Hvatska Sinđelića potražuje radi izdržavanja kazne zatvora od 21 godine.

“Rešenjem vanraspravnog krivičnog veća Višeg suda u Podgorici utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije Saše Sinđelića, po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 (dvedesetjedne) godine, izrečene presudom Županijskog suda, zbog ubistva i krađe”, navodi se u saopštenju Višeg suda. preneo je podgorički portal CdM.

Kako dodaju, nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud je utvrdio da on nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za delo koje je predmet zahteva za izručenje, da krivična dela za koja se izručenje traži nije izvršeno na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina, te da su ova krivična dela, kako po važećem u vreme izvršenja tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična dela, pa za ista nije nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

“Takođe, sud je utvrdio da Sinđelić nije u Crnoj Gori već pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna dela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, te da je delo za koje se izručenje traži propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje jedne godine”, navodi se dalje u saopštenju.

Sinđelić ima pravo žalbe na ovo rešenje Apelacionom sudu Crne Gore u roku od tri dana od dana njegovog prijema.

Tanjug