NJUJORK – Učešće srpske delegacije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija završeno je danas, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da su dani u Njujorku za Srbiju bili veoma uspešni i da je delegacija ostvarila ciljeve koje je zacrtala pre polaska.

Dačić kaže da su predsednik Vučić i on imali sastanke sa predstavnicima 92 zemlje i sa predstavnicima više od 20 međunarodnih i regionalnih organizacija.

“Efekat našeg boravka ovde je veliki. Svima je postalo jasno da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju. I sam govor predsednika Vučića bio je izuzetno dobro propraćen i primljen. Ostvaren je niz sastanaka sa najvažnijim zemljama sveta i to je od velikog značaja za ojačanje našeg međunarodnog položaja”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije podseća da je Vučić imao sastanke sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ruskim ministrom Lavrovim i naglasio da je tim razgovorima definisan krug najvažnijih zemalja koje mogu da imaju veliku ulogu u daljem razvoju političke situacije u našem regionu, a pre svega kada je reč u odnosima s Prištinom.

“Ostvareni su veoma važni sastanci sa zemljama koje su vodeće u međunarodnoj zajednici gde se videlo da postoji izuzetno razumevanje. To se videlo i na sastancima sa predstavnicima američke administracije, ne samo sa predsednikom Trampom već i na sastancima sa Rikerom i Palmerom”, ocenio je Dačić.

Tanjug