KOSOVSKA MITROVICA – Srpska lista uživa podršku 91 odsto gradjana u deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji dok 79 odsto ispitanika smatra da potpredsednik te liste Milan Radoičić najbolje štiti interese Srba na tom prostoru, pokazuje istraživanje javnog mnenja koje je sproveo kosovski Institut za unapredjenje medjuetničkih odnosa (IAMN).

Pozivajući se na navode prištinske GazeteBlic, portal Kosovo onlajn je preneo da je istraživanje pokazalo i da Samostalna liberalna stranka (SLS) ima podršku 1,8 odsto kosovskih Srba, dok bi za koaliciju Sloboda, čiji je nosilac liste lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić, glasalo 1,6 odsto kosovskih Srba.

Istraživanje je pokazalo i da Partija kosovskih Srba ima podršku 0,6 odsto birača u većinski srpskim sredinama dok pet odsto kosovskih Srba ne bi glasalo ni za jednog srpskog političkog subjekta koji će učestvovati na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu 6. oktobra.

Upitani koji srpski političar na Kosovu i Metohiji na najbolji način zastupa srpske interese u kosovskim institucijama, 79 odsto anketiranih je navelo ime potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, slede predsednik te liste Goran Rakić sa ;11 odsto, Igor Simić iz iste političke opcije sa šest odsto i gradonačelnik Gračanice, takodje iz Srpske liste, Srdjan Popović sa dva odsto podrške anketiranih gradjana.

Istraživanje je sprovedeno od 15. avgusta do 15. septembra u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Severna Mitrovica, Gračanica, Novo Brdo, Parteš, Klokot, Štrpce i Ranilug a u njemu je učestvovalo 1.011 ispitanika.

Beta