Sarajevo – Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uništili su sve četiri aviobombe koje su u proteklih sedam dana pronašli, a potom i uspešno deaktivirali na gradilištu u blizini RTV doma u Sarajevu.

Bombe su uništene na poligonu za uništavanje minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) Lapov dol kod Konjica.

Operacija transporta iz Sarajeva započela je jutros oko 4:00 sata, a nekoliko sati posle pripadnici FUCZ-a su, uz podršku MUP-a Kantona Sarajevo i Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, uništili bombe van naseljenih mjesta na poligonu, bez ikakvih posledica.

Prethodno su iz FUCZ-a zamolili sve građane koji žive ili se za vreme ove operacije zadese u ovom području da se pridržavaju uputstava ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika civilne zaštite kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost i sigurnost cele operacije.

Podsećamo, pronađene bombe su iz 1944. godine, a reč je o avionskim bombama GP 100 MK4 engleske proizvodnje razorne moći 1.000 libri. Ukupna masa ovih bombi bila je dve tone sa 640 kilograma eksploziva.

Kako se pretpostavlja, Britanci i njihovi saveznici su za vreme Drugog svjetskog rata bombardovali ovaj deo Sarajeva prilikom povlačenja nemačkih snaga s juga. U ovom delu glavnog grada BiH tada se nalazila pretovarna željeznička stanica Alipašin most koja je bila meta bombardovanja.

Klix.ba/Indeksonline/foto i video:Klix.ba