Naslovna Kultura Projekat “Percepcije” predstavljen u Kjotu

Projekat “Percepcije” predstavljen u Kjotu

KJOTO – “British Council” predstavio je na jednoj od najznačajnijih svetskih muzejskih konferencija – Generalnoj konferenciji IKOM-a (ICOM) u Kjotu projekat “Percepcije” koji je realizovan u partnerstvu pet regionalnih kulturnih institucija.

Generalna konferencija IKOM-a, koja se održava svake tri godine i koju je ove godine posetilo više od 4.500 muzejskih stručnjaka, predstavlja jedinstvenu priliku za članove iz 141 države za razmenu iskustava i budućih planova za saradnju, te za usavršavanje u oblasti zaštite kulturne baštine i upravljanja muzejima.

Tema Generalne konferencije u Kjotu bila je “Muzeji kao kulturni habovi: budućnost tradicije” koja je poslužila kao platforma za razmatranje kako muzeji mogu i treba da igraju ključnu ulogu u društvu, da novim ulogama obogaćuju budućnost dok istovremeno prihvataju prošlost.

Izložbeni projekat “Percepcije”, u organizaciji “British Council”-a, Narodnog muzeja Crne Gore, Galerije Matice srpske, Nacionalne galerije u Prištini, Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske i Muzeja savremene umetnosti u Skoplju, izabran je da se predstavi u okviru ICEE komiteta (Komitet za razmjenu izložbi) kao primer jačanja pozicije muzeja u pokretanju društveno važnih pitanja.

Kroz razmenu umetničkih zbirki “British Council”-a i institucija kulture zemalja Zapadnog Balkana, skrenuta je pažnja na pitanja jednakosti i zastupljenosti žena u zbirkama muzeja, kao i podstaknut širi razgovor na temu rodnih stereotipa i pozicije žena u raznim segmentima života.

Tanjug

Exit mobile version