NOVI PAZAR – Predstavnici gradske uprave Novog Pazara danas su ugostili menadžment turskog fakulteta za prirodne i društvene nauke Univerziteta iz Klirklarelija sa kojima su razgovarali o ostvarivanju saradnje na polju očuvanja zajedničke kulture.

Među članovima menadžmenta fakulteta iz Turske bili su eminentni profesori sa katedri za književnost i historiju koji su sa čelnicima lokalne samouprave Novog Pazara razmatrali šta sve može da se uradi i doprinese u očuvanju kultura koje povezuju Sandžak i Tursku a naročito vezano za Osmanlijsko nasleđe.

“Ja sam tri godine radio na vašem Državnom univerzitetu i kada sam se vratio u Tursku ja sam kolegama sa katedri za književnost i historiju pričao o Novom Pazaru, šta sve ima u Sandžaku i došli smo na ideju da zajedno posetimo Novi Pazar i Sandžak i razmenimo mišljenja šta sve zajedno možemo učiniti po pitanju očuvanja zajedničkog nasleđa”, kazao je profesor turskog jezika na Fakultetu za prirodne i društvene nauke Univerziteta u Klirklareliju i zamenik direktora Centra za izučavanje turskog jezika Yasin Yayla.

Član Gradskog veća Rifat Redžović je izrazio zadovoljstvo zbog posete članova menadžmenta fakulteta iz Klirklarelija i zahvalio na njihovom interesovanju da se kulture koje povezuju Tursku i Sandžak još više približe i nadasve očuvaju. “Danas smo sa našim cenjenim gostima razgovarali na više bitnih tema a prvi segment se odnosi na saradnju Grada Novog Pazara i ovog univerziteta a tiče se istraživanja Otomanskog nasleđa na ovim prostorima. Drugi vid saradnje bi mogao da bude konkretno vezan za studij nekog našeg studenta na tom univerzitetu kada je u pitanju studiranje turskog jezika i historije”, kazao je član gradskog veća Rifat Redžović.

Redžović je istakao da je Grad Novi Pazar uvek otvoren za svaki vid saradnje, naročito kada su ovakve novine u pitanju koje idu u pravcu naučnog istraživanja i dodao da će zasigurno saradnja biti uspešna jer su obe strane zainteresovane za nju.