BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle današnjeg govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) izjavio u Njujorku da “svet pripada slobodnim suverenim i nezavisnim zemljama”, a govorio je i o uticaju stranih sila.Vučić je novinarima iz Srbije kazao da mu je dvoje afričkih ministara prišlo posle govora da bi mu čestitali i rekli da će “gledati da razgovaraju o Kosovu”.

“Mislim da smo poslali jasnu poruku i ideju, a to je da svet pripada slobodnim suverenim nezavisnim zemljama”, ocenio je Vučić i dodao da će Srbija saradjivati sa svim zemljama.

On je kazao da Srbija “neće plaćati tri puta skuplji gas da bi se nekoj zemlji dodvoravala” i pdosetio da Srbija saradjuje i s Rusijom, i s Kinom što je ocenio kao “politiku pragmatizma i slobodarstva”.

Vučić je procenio da Srbija nikada neće ostati “bez upliva stranih sila”, ali da treba videti šta može sama da rešava. On je rekao da u svom govoru nije koristio priliku da vredja bilo koga i da je govorio o poltici kompromisa, i kada se radi o Kosovu.

Predsednik je naveo da je delegacija Srbije ;tokom tri dana u Njujorku razgovarala s predstavnicima više od 100 država.

Beta