BEOGRAD – Sve škole u Srbiji naredne godine biće opremljene malim robotima i određenim brojem dronova, koji će biti namenjeni učenicima koji bi trebalo da ih koriste da programiraju, stiču znanja i uče kroz igru, najavio je za “Kurir” ministar prosvete Mladen Šarčević.

Upravo to je, kaže Šarčević, jedan od procesa digitalizacije, ali i deo programa predmeta informatika.

“Već 25 odsto škola ima te robote koji služe da deca vežbaju informatičke veštine kroz nove predmete, tj. programiranje. Dakle, učenici programiraju rad tog robota – autića, takozvanog M-bota, da se kreće po zadatoj liniji ili na sličan način”, izjavio je ministar.

Prema njegovim rečima, Britanski savet im je u svemu tome bio najbolji saradnik.

“Više od četiri miliona funti, koje nam oni doniraju, biće raspodeljeno u šest školskih uprava Srbije”, rekao je Šarčević.

On je naglasio i da će u februaru biti i druga raspodela nakon čega će oko 70 odsto obrazovnog sistema biti opremljen tim robotima, i izrazio nadu da će do početka naredne školske godine sve škole u Srbiji biti njima opremljene, piše “Kurir”.

Ministar je dodao da se u nekim državama koriste i dronovi, i da će “napraviti neku aktivnost da oni idu na budžet u okviru opreme”, dok će za jedan broj tražiti donatore, kao što je bio slučaj i sa robotima. Prema njegovim rečima, to će se odnositi na osnovne škole i gimnazije, a neke srednje škole već imaju razvijene slične modele.

“Pokušavamo da stignemo neke razvijene zemlje i moramo svi da se angažujemo. To deca već lepo rade, zreliji su i zato smo napravili tim sa ciljem da se informatika uvede kao obavezan predmet za učenike od prvog do četvrtog razreda”, zaključuje Šarčević.


Tanjug