BARSELONA – Više od pola miliona ljudi okupilo se danas u Barseloni u znak podrške nezavisnosti Katalonije, a protiv osuđujućih presuda katalonskim liderima.

Proteste, petog dana zaredom, obeležili su sukobi između policije i demonstranata.

Demonstranti su bacali kamenje i konzerve na policajce i zapalili kante za smeće na jednom od glavnih bulevara, preneo je Rojters. Policija je uzvratila suzavcem i gumenim mecima.

Najžešći sukobi izbili su kod zgrade španske nacionalne policije gde su uhapšene tri osobe, prenosi AP.

U međuvremenu, španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska saopštio je da je tokom ove sedmice na protestima uhapšeno 128 ljudi, a da je 207 policajaca povređeno, javio je AP.

On je dodao da će zakon biti najoštrije primenjen protiv katalonskih separatista koji su pribegli nasilju, kao i da im preti zatvorska kazna do šest godina zbog napada na policiju.

Tokom protestnog skupa okupljeni su nosili brojne zastave koje simbolišu nezavisnost i transparente „Sloboda političkim zatvorenicima”.

Danas je u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika, počeo opšti štrajk na poziv sindikata koji podržavaju nezavisnost.

Hiljade demonstranataa došle su u Barselonu iz ostalih gradova a katalonska vlada i stranke za nezavisnost pozvale su ih na mirne proteste.

„Nećemo stati dok ne dođemo do slobode. Ujedinjeni narod nikada neće biti pod represijom”, istakao je Marsel Mauri, portparol civilne organizacije Omnium Kultural citirajući pismo lidera te organizacije Žordija Kuičarta osuđenog na 9 godina zatvora zbog podsticanja stanovnika na ustanak zbog pripremanja i organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti pre dve godine.

Ovo je peti dan masovnih protesta nakon što je u ponedeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud i posledičnog proglašenja republike Katalonije.

Osuđeni su zbog podsticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organizovanje zabranjenog referenduma.

Španski premijer Pedro Sančes rekao je ranije u petak da se nikome ne sudi zbog ideja nego zbog kršenja zakona te poručio da će izgrednici biti kažnjeni.

Tanjug