SARAJEVO – Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine traži rešenje za smeštaj ilegalnih migranata ali problem je što nema dogovora između vlasti BiH i međunarodnih organizacije koje bi takve kampove trebalo da finansiraju, saopstilo je danas ministarstvo nakon poziva da se hitno zatvori prenatrpani i neprimereni kamp Vučjak kod Bihaća.

“Na žalost lokacije koje su do sada predlagane predstavnici Evropske unije ocenili su neprihvatljivim i odbili ih finansirati navodeći kao razlog uslove na terenu ili to što je zemljište u privatnom vlasništvu”, navodi ministarstvo, prenosi Hina.

Čim bude ponuđena adekvatna lokacija, Ministarstvo sigurnosti BiH će se koordinirati s partnerskim organizacijama i osigurati smeštaj u novom prihvatnom centru za osobe “koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante”, navodi se.

Dodaje se da je bila planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva kako bi se područje Unsko-sanske županije dodatno rasteretilo od pritiska migranata.

U Unsko-sanskoj županiji sada je oko šest hiljada ilegalnih migranata u tri kampa na području Bihaća te u jednom kod Velike Kladuše.

Nekoliko stotina migranata smešteno je u bivšoj kasarni Ušivak, dvadesetak kilomatara udaljenoj od Sarajeva, koja je posebno prilagođena za sadašnju namenu.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ipak su upozorili da nije rešenje u otvaranju novih smeštajnih kapaciteta nego, kako tvrde, u jačanju zaštite granice sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi se sprečio ulazak migranata u zemlju jer se ne sme dopustiti njihov masovni dolazak.

“BiH ne želi da postane hot-spot za migrante čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje Evropske unije”, naveli su u saopštenju.

Tanjug