TIRANA – Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu istakla je da građani Zapadnog Balkana od svojih vlada očekuju vladavinu prava i reformu pravosuđa koja će obezbediti nezavisne, odgovorne, efikasne i pouzdane sisteme.

“To je način na koji ćemo ekonomije učiniti jačima, otpornijima, omogućiti im da se razvijaju i postanu sigurno mesto za svoje građane u kojem će ljudi želeti da ostanu, a ne sanjati da odu”, rekla je Bregu otvarajući danas u Tirani konferenciju na visokom nivou pod nazivom “Ključ je o pravosuđu”.

Bregu je naglasila da posebno mladima treba da se obezbedi dostojanstvena prilika da nastave svoje živote i karijere u svom društvu, te da je ključ u pravosuđu, navodi se u saopštenju Regionalnog saveta za saradnju (RČ).

“Ne znam koliko će nam vremena trebati da stignemo na to odredište. Prošlost je još uvek prisutna, sadašnjost bledunjava, a budućnosti je u procesu ”radovi u toku”. Ali zato znam da nema drugog puta za izgradnju zajedničke evropske budućnosti nego kroz konsolidaciju vladavine prava”, dodala je Bregu.

Osim sekretarke Bregu, učesnicima konferencije su se tokom otvaranja obratitili albanski premijer Edi Rama i ministrica pravde, Etilda Gjonaj, kao i ambašador EU u Albaniji, Luigi Soreca, složivši se da je idealan trenutak da se razgovara o problemima s kojima se suočavaju pravosudni sistemi u regionu, sljedećim koracima u neophodnim reformama i ispunjavanju zahtjeva EU, kao i o jačanju regionalne saradnje kao mehanizma koji bi olakšao reformske procese svim ekonomijama.

Tanjug