BEOGRAD – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Beogradu da Srbija ima važnu ulogu za stabilnost i doborbit Balkana i da Ankara podržava evroatlantski smer regiona i pokušava da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostave probleme iza sebe.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Erdogan je rekao da će auto-put Beograd-Sarajevo za koji će sutra biti položen kamen temeljac, biti “novi most mira koji će povezivati region” i da predstavlja “značajnu poruku za ceo region”.

“Ono o čemu mi govorimo jesu prekretnice i ključne stvari za Balkan – da se obezbedi mir i blagostanje i sve što će imati pozitivan uticaj na Balkan, da ne bude više borbi nego samo mir. To su mostovi izmedju srca, postojaće samo osmesi dok se bude putovalo preko tih mostova”, kazao je Erdogan.

On je naveo da je danas imao plodne razgovore i s Vučićem u četiri oka i na sastanku Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i dodao da su zalaganja srpskog predsednika imala “veliki uticaj” da razgovori budu plodni.

Erdogan je rekao da su dve zemlje danas potpisale devet sporazuma i da to ukazuje “koliko je plodan bio sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske”.

“Potpisivanje važnih dokumenata dodatno je ojačalo ugovorne osnove naših odnosa. Naša saradnja je dostigla izuzetan nivo, za šta velike zasluge ima predsednik Vučić”, kazao je turski lider.

On je rekao da dve zemlje ulažu dodatne napore da dodatno unaprede odnose u oblasti bezbednosti, odbrane, saobraćaja, kulture, univerzitetske saradnje.

Erdogan je kazao i da je doneta odluka o otvaranju generalnog konzulata u Novom Pazaru.

Naveo je da će rezultat njegove posete Srbiji biti otvaranje šest novih fabrika u Srbiji, koje će proizvoditi automobilske delove, gume, tekstil, i dodao da će biti postavljen i kamen temeljac za izgradnju još jedne fabrike.

Erdogan je danas počeo dvodnevnu posetu Srbiji, na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je Vučić, a potom mu ispred Palate Srbije priredio svečani doček, uz intoniranje državnih himni i smotru počasnog bataljona garde.

Pošto su zajedno razgledali izložbu “Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije”, imali su sastanak u četiri oka.

Potom je održan drugi sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, kojim su predsedavali Erdogan i Vučić.

Oni će danas otvoriti Srpsko-turski poslovni forum na kojem se očekuje 200 turskih privrednika.

Dvojica predsednika će se sutra sastati s članovima Predsedništva BiH, Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem, a potom će u Sremskoj Rači biti položen kamen-temeljac za auto-put Beograd–Sarajevo.

Beta