BERLIN- U Nemačkoj je u toku vojna vežba za scenario nuklearnog rata pod nazivom “Steadfast Noon”, piše Dojče vele.

Prema informacijama agencije DPA, koriste se, između ostalog, borbeni avioni koji bi u slučaju sukoba mogli biti opremljeni nuklearnim oružjem.

Avioni su stacionirani u bazi Bihel, u kojoj se, kako se navodi, nalazi američko atomsko oružje tipa B61.

Iako za to već godinama ima mnogo indicija, Vašington i Berlin nikada zvanično nisu priznali da postoje nuklearne bojeve glave na teritoriji Nemačke.

Činjenica je međutim da i avioni Bundesvera u slučaju nužde mogu da se opreme sa B61.

Dodatno američko nuklearno oružje je navodno stacionirano u Italiji, Belgiji, Turskoj i Holandiji.

Prema navodima vojnih stručnjaka, tokom vežbe “Steadfast Noon” se uigrava siguran transport američkog nuklearnog oružja iz podzemnih prostorija do aviona kao i dalja montaža, a vežbe letenja se izvode bez bombi.

Informacija o scenariju vojne vežbe nije bilo, ali stručnjak za nuklearna pitanja Hans Kristensen kaže da se manevar održava nedugo nakon što su američki bombarderi B52 raspoređeni u Engleskoj.

“To Rusija u najmanju ruku smatrati slučajnošću”, kaže Kristensen.

Američke bezbednosne snage su u saopštenju povodom dolaska aviona u britanski Glosteršir navele: “Protivnici pazite: Bombarderi su se vratili i spremi su za poletanje”.

Opasnost od rata, u kojem bi se koristilo i nuklearno oružje, trenutno važi za mnogo veću u odnosu na prethodne decenije.

Razlog je pre svega okončanje Ugovora o projektilima srednjeg dometa (INF), prenosi Dojče vele i podseća da su SAD ovog leta napustile Sporazum, uz podršku partnera iz NATO, tvrdeći da Rusija godinama krši Sporazum.

Vojni stručnjaci računaju da bi moglo doći do nove trke u naoružanju, a u SAD već rade na novom mobilnom sistemu raketa srednjeg dometa.

Prema sadašnjim planovima, ovaj sistem bi trebalo da transportuje samo konvencionalne bojeve glave.

Tanjug