HONGKONG – Hongkonška liderka Keri Lam izjavila je da njena administracija nema planove da koristi “vanredne mere iz kolonijalne ere” za uvođenje novih zakona, nakon vikenda nasilnih protesta.

Uprkos nasilju i prvom sukobu kineskih trupa stacioniranih na toj teritoriji i demonstranata, Lamova je rekla da je Hongkong spreman da reši situaciju, prenosi Rojters.

Njena izjava je usledila nakon što je Azijski finansijski centar ponovo počeo da radi, kao i nekoliko linija metroa koje nisu radile zbog delimično oštećene infrastrukture tokom demonstracija.

Keri Lam je izjavila da je, zbog protesta koji traju nekoliko meseci, broj turista naglo opao, kao i da će to dovesti do pada ekonomskih pokazatelja u trećem kvartalu ove godine.

“Prvih šest dana oktobra, tokom takozvanog odmora Zlatne nedelje, prepolovljen je broj posetilaca u Hongkongu“, navela je i dodala da je najviše pogođeno oko 600.000 ljudi u trgovini, ugostiteljstvu i turizmu.

Keri Lam, koja je rekla da mora služiti i centralnoj vladi u Pekingu i narodu Hongkonga, bila je prošle nedelje u Pekingu povodom proslave Nacionalnog dana 1. oktobra, povodom 70 godina od osnivanja NR Kine.

Upitana pod kojim okolnostima bi zatražila od Pekinga pomoć da zaustavi proteste, rekla je da bi Hongkong trebalo da bude u stanju da samostalno pronađe rešenja za upravljanje krizom.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here