BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je danas svečanom prijemu 63. generacije studenata koji su ove školske godine upisali prvu godinu studija na Akademiji poslovnih strukovnih studija Beograd i poželeo im uspeh u radu i učenju.

Šarčević je ukazao na značaj strukovnog obrazovanja i naveo da je formiranjem ove Akademije pokrenut proces reformi u visokom obrazovanju.

“Ova akademija je prva osnovana. Trenutno postoji 13 akademija strukovnih studija, a predstoji osnivanje još jedne”, kazao je ministar.

Rekao je i da je jedan od ciljeva novog modela organizovanja strukovnog obrazovanja bolje povezivanje obrazovanja i privrede.

“Cilj ukupnog procesa reformi u obrazovanju u Srbiji, počev od predškolskog do visokog i nauke je da se postigne što veći kvalitet. Želimo da vaša diploma ima važnost kako u Srbiji, tako i u drugim delovima sveta. U okviru Erazmus plus projekta čiji je Srbija punopravni član imate mogućnost da putujete, radite na projektima i upoznate iskustva drugih zemalja”, poručio je ministar studentima.

Prema njegovim rečima, u mnogim zemljama strukovno obrazovanje je posebna celina.

“Mi smo kroz reformu strukovnog visokog obrazovanja ušli u reformu visokog obrazovanja. Između ostalog, tu postoji potreba da se urede način finansiranja visokoškolskih ustanova…”, naveo je Šarčević.

Tanjug /Foto :Tanjug – R. Prelić