NOVI PAZAR – Izborno telo Islamske zajednice u BiH sutra će na sednici u Sarajevu između dva kandidata, sadašnjeg reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića, izabrati reisu-l-ulemu za naredni sedmogodišnji mandat.

Sednica će biti održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 11.00 sati, a nakon sednice predviđena je konferencija za novinare.

Tajnim glasanjem reisu-l-ulemu bira telo koje čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta, muftije, predsednici mešihata, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsednici izvršnih odbora medžlisa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.

Saborska komisija za provođenje izbora je 21. septembra, nakon što je kandidaturu povukao mr. Husejin ef. Smajić, utvrdila listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su bili Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić.

Salem ef. Dedović se 30. septembra povukao iz izbornog procesa, a svoje programe su nakon toga izbornom telu predstavili kandidati Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.

Ustavom Islamske zajednice je definisano da je reisu-l-ulema poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice i njen najviši verski autoritet.

Nakon izbora reisu-l-uleme Sabor Islamske zajednice imenuje Odbor za predaju menšure reisu-l-ulemi. Prilikom preuzimanja menšure reisu-l-ulema polaže zakletvu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu i zvanično stupa na dužnost. Ukoliko je za reisu-l-ulemu ponovo izabran dotadašnji reisu-l-ulema, svečanost obznanivanja njegovog novog mandata će se obaviti prema propisanom protokolu bez predaje nove Menšure.