SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da ne želi da komentariše izjavu predsednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina o definisanju Sandžaka kao posebnog entiteta u oviru Srbije jer bi to bilo mešanje u unutrašnje stvari susedne zemlje.

On je ocenio da političari iz BiH ne treba da se vode praksom svojih suseda i mešaju se u unutrašnje stvari drugih država, i dodao da on “neće da radi ono što rade susedi BiH i mešaju se u unutrašnje stvari u BiH”.

“Kad ovde znamo praviti problem oko mešanja Hrvatske i diktiranju tempa o izbornom zakonu i uredjenju BiH, kad to radi Srbija, onda galamimo, s pravom. Nemojte da mi to isto radimo i dajemo argumentaciju susedima da kažu – i vi to isto radite”, kazao je Komšić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je Ugljanin državljanin Srbije, a da on “neće da se petlja u odnose u drugoj državi”.

Komšić je dalje rekao da formiranje vlasti zavisi od ranije donetih zakona i odluka institucija države.

Na konstataciju novinara da se “sve vrti oko formiranja vlasti”, Komšić je rekao da nije tako.

“Ko kaže da sve zavisi od formiranja vlasti, ali je činjenica da je treba formirati. Onda se gubi smisao, čemu izbori ako ne možete da formirate vlast. Sve zapinje oko toga hoćemo li poštovati zakone i odluke koje smo doneli”, rekao je Komšić.

Prema njegovim rečima, formiranje vlasti je “zapelo” na poštovanju zakona i odluka Predsedništva BiH i ne traži se ništa što nije normalno u svetu.

“Ako tražimo da se mandatar obaveže da će poštovati odluke, čemu onda sva priča? Nema stabilnosti generalno u državi ako ćemo sve preispitivati, a sami smo učestvovali u donošenju tih odluka”, ocenio je Komšić.

Kamen spoticanja formiranja novog Saveta ministara BiH je usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), čime bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo u NATO.

Zahtev za članstvo u NATO predat je još 2009. godine, a u ime BiH u Brisel ga je uputio tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović (SNSD).

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i njegov SNSD sada ne žele da usvoje ANP, tvrdeći da je Narodna skupština RS donela odluku o vojnoj neutralnosti BiH, dok Komšić, kao i bošnjački član Šefik Džaferović, insistira da se poštuju ranije odluke institucija BiH u vezi sa putem BiH ka NATO.

Beta