ČAČAK – Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, izjavio je danas u Čačku da raste broj krivičnih dela koje počine mladji od 14 godina, zbog čega se razmatra mogućnost pooštravanja kaznene politike prema maloletnicima.

Ministar je naveo da je “zakon tu nemoćan, jer po našem zakonu svako ko nema 14 godina ne može krivično da odgovara, a ljudi očekuju pravdu od države”.

“Maloletni prestupnici se u većini slučajeva ;vraćaju izvršenju krivičnih dela i to pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova uvodi u začarani krug”, rekao je Stefanović novinarima prilikom posete Policijskoj upravi Čačka.

Dodao je da će njegovo ministarstvo predložiti Ministarstvu pravde pooštravanje sankcija za maloletnike.

“U svakoj zemlji je različita praksa, negde je i ta granica za sankcionisanje maloletnih lica spuštena. Očigledno je da je svuda u svetu ovaj problem u porastu. Neophodna je promena Krivičnog zakonika”, rekao je Stefanović.

On je rekao da u rešavanju problema vršnjačkog nasilja najveću ulogu imaju roditelji, pa škola i da policija ne može da vaspitava decu.

“Ne može policija da vaspitava decu. Vaspitanje polazi iz kuće, a zatim ulogu preuzima škola. Policija, medjutim mora biti usmerena na najbitnija mesta, stoga je neophodno video-nadzorom povezati škole i policijske uprave”, rekao je Stefanović.

Po njegovim rečima borba protiv “narko-trafikinga” mora da bude prioritet u radu policije i istakao da svaki diler, svako ko je u posedu droge mora za to da odgovara.

On je pohvalio rad saobraćajne policije, naročito na auto-putu, ;”uspeli da ogromnim naporom i zalaganjem spuste broj saobraćajnih prekršaja i nezgoda…. Ne rade u lakim uslovima, a trudićemo se da im olakšamo posao nabavkom novih vozila i opreme”.

Stefanović ; ;je dodao da je u planu izgradnja stanova za pripadnike policije i u Čačku.

“Sada radimo na planovima da i Čačak bude jedan od gradova gde će se graditi stanovi. Zainteresovani smo da to bude u svakom većem gradu u Srbiji. Očekujem da ćemo početkom naredne godine imati završene prve stanove za policajce. Nama je važno da policajac budu iz mesta u kome radi”, rekao je Stefanović.

Stefanović je danas posetio i Policijsku upavu u Gornjem Milanovcu, a sutra će u Ivanjici i Lučanima.

Beta