Hanić: Agencija za osiguranje depozita jedan od čvrstih stubova finansijske stabilnosti Srbije

BEOGRAD – Agencija za osiguranje depozita večeras je na svečanosti u Domu Narodne skupštine obeležila 30 godina od osnivanja, a predsednik Upravnog odbora agencije Hasan Hanić kaže da je ta finansijska institucija danas, kao i tokom celog postojanja, jedna od čvrstih stubova finansijske stabilnosti Srbije.

Hanić je podsetio na početke rada Agencije i naveo da ta institucija ispunjava sve svoje zakonom utvrđene obaveze.

“Stabilnost finasijskog sektora i bankarskog sektora prepoznajemo kao priliku za dalje unapređenje sistema i efikasnu pripremu za krupne kreditne krizne situacije. Cilj nam je da iz godine u godinu poboljšamo servise namenjene krisnicima finansijskih usluga”, rekao je Hanić.

Izrazio je očekivanje da će Agencija imati privilegiju da u stabilnom i mirnom ambijentu obavi usaglasavanja sa direktivom EU, u okviru pregovaračkog poglavlja devet, koje se odnosi na finasijske usluge.

“Naš cilj je da budemo još pouzadaniji partner korisnicima”, rekao je Hanić.

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović poručio je da Agencija za osiguranje depozita, uz NBS, predstavlja jedan od stubova finansijske stabilnosti Srbije.

“Vreme iza nas je pokazalo da su NBS i Agencija za osiguranje depozita partneri u očuvanju finansijske stabilnosti. U finansijskom sektoru i bankarskom sektoru kao njegovo najvećem delu poverenje je reč koja ima neprocenjivu vrrednost. Efikasan sistem osiguranja depozita je jedan od ključnih gradivnih elemenata u stvaranju i održavanju poverenja”, rekao je Jović.

Bankarski sektor u Srbiji je, kaže, stabilan, a banke posluju u ambijentu i okviru koji je isti kao u nauspešnijim privredama.

“Bankarski sektor je zdrav, stabilan, dobro kapitalizovan, visoko likvidan. Svi pokazatelji poslovanja banaka su iznad propisnaih regulatornih mimimuma”, naveo je Jović.

Istakao je da je NBS sa drugim instiucijama odgovorno je reagovala na značjane iznose probolematičnih kredita u bankarskom sektoru koji su predstavljali potencijalne rizike i da je nastavljeno uspešno rešavanje pitanja problematičnih kredita.

“Možemo se pohvaliti postignutim rezultatima. Na kraju oktobra 2019. NPL pokazatelj na nivou bankarskog sektora iznosio je 4,57 odsto što je najniži zabeleženi nivo od početka njegovog praćenja”, rekao je Jović.

Kako je naveo, stabilnost finasijskog sistema moguća je samo u uslovima makroekonomske stabilnosti koja je postignuta usklađivanjem monetarne i fiskalne politike,a uz, dodaje, veliko zalaganje i trud NBS..

“Više od šest godina imamo stabilnu i nisku inflacliju, stabilan devizni kurs i devizne rezerve čiji nivo jača otpornost finansijskog sistema na eventualne potrese iz međunarodnog okruženja”, kaže Jović.

Zajedničkim radom, i blagovremenim rešavanjem izazova sa kojima se susreću banke, stvoren je povoljan poslovni ambijent koji će, kaže Jović, dodatno privlačiti potencijalne investitore i dovesti do jačanje privrede.

Predsednica američke Savezne korporacije za osiguranje depozita Jelena Mak Vilijams koja je 1991. otišla iz Srbije, govorila je o značaju Zakona o osiguranju depozita za običnog čoveka.

“Osiguranje depozita znači poverenje da će stanovništvo biti isplaćeno i da će se banke restrukturirati na odgovarajući način”, kaže Mak Vilijams.

Veoma joj je, navodi, stalo da Srbija napreduje i naglašava da je Agencija za osiguranje depozita učinila veliki korak ne samo da obezbedi dovoljno sredstava i zaštiti obične građane koji stavljaju novac u banku, nego i da se stečaj u bankama sprovede tako da ne dovede do bankarskog haosa.

Na svečanosti su, između ostalih, govorili i predsednik Međunarodnog udruženja osiguravča depozita iz Japana Kacunori Mikunija i predsednik Evropskog foruma osiguravača deopozita Tjeri Diso.

Tanjug