SARAJEVO – Bošnjački član Predsedištva BiH, Šafik Džaferović, ocenio je danas navode Večernjih novosti, da je iranski general Kasim Sulejmani učestvovao u ratu u BiH 1993. i 1994. i da se tom priikom sastajao sa njim, kao “nebulozni pokušaj” srpskih obaveštajnih službi i režimskih medija u Srbiji da ga dovedu u vezu sa ubijenim generalom.

Džaferović je u saopštenju, objavljenom na sajtu Predsedništva BiH, naveo da je razlog napada na njega to što on, kako kaže, predstavlja branu “još živoj velikosrpskoj ideologiji, jer stalno govori istinu o agresiji, zločinima i genocidu, koja se zvaničnom Beogradu ne dopada i koju svojom propagandom nastoji da izmeni”.

Novosti se u današnjem tekstu, čije je delove Tanjug preneo, pozivaju na diplomatske izvore u Sarajevu i pišu da je nedavno ubijeni iranski general Kasim Sulejmani učestvovao u ratu u BiH 1993. i 1994. godine, kada se susreo i sa Šefikom Džaferovićem, kao i da je Sulejmani već u maju 1992. godine u Armiji BiH imao 20 specijalaca iranske vojske, koji su napadali srpske položaje.

Džaferović tvrdi da se tim tekstom reciklira stara, “davno raskrinkana, laž velikosrpskih propagandista o navodno počinjenim ratnim zločinima”, ali se ne osvrće na konkretne tvrdnje iznete u tekstu.

Ne bi se, kaže Džaferović u saopštenju, osvrnuo “ni jednim slovom” na objavljeni tekst da, kako kaže, nije reč o poruci koja mu se “putem režimskih srpskih medija šalje kao članu Predsedništva BiH”.

“Očigledno je da predstavljam branu još živoj velikosrpskoj ideologiji, jer stalno govorim istinu o agresiji, zločinima i genocidu, koja im se ne dopada i koju svojom propagandom nastoje da izmene”, naveo je Džaferović.

Ta ideologija, kako tvrdi, nije digla ruke od Bosne i Hercegovine i ovakvim “udarima pokušava da ućutka bošnjačke političare i oslabi pozicije države BiH i posebno bošnjačkog naroda”.

Ali, dodao je Džaferović, “novi propagandni udar iz Srbije” neće ga, navodi, “sprečiti da nastavi da iznosi istinu i dosledno se bori za interese Bosne i Hercegovine”.

Tanjug