SARAJEVO – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, čestitao je novoizabranom predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću i, uz čestitke na pobedi, poručio da dobri odnosi dveju zemalja imaju izuzetan značaj ne samo za njihove države, već za ceo region.

“Nadam se da ćemo tokom vašeg predsedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo”, naveo je Izetbegović, koji smatra da su odnosi BiH i Hrvatske u prethodnom periodu, kako kaže, nažalost, bili pogoršani.

Ukazujući da je i sam Milanović tokom protekle izborne kampanje mogao da primeti da je politika vođena u tom periodu rezultirala nepotrebnim tenzijama između zvaničnog Zagreba i Sarajeva.

“Takve vaše ocene ohrabruju, pokazuju političku zrelost i daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće”, istakao je.

Lider SDA je naveo da smatra da bi iskren i otvoren dijalog institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava, mogao doprineti značajnom popravljanju odnosa dveju država.

“Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao, uprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Uvjeren sam da u institucijama Bosne i Hercegovine imate partnera za ovaj dijalog”, naveo je Izetbegović u čestitki objavljenoj na sajtu SDA BiH.

Izetbegović napominje da je njegova stranka zahvalna Hrvatskoj na podršci evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine.

“I taj uzajamni strateški interes je, uprkos brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dveju država. Izražavam nadu da će predsedavanje Hrvatske Evropskom unijom u idućih šest meseci doprinjeti intenziviranju evrointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja”, zaključio je Izetbegović.