PODGORICA – Vlada Crne Gore je danas zabranila sve skupove – i unutra i napolju, i obustavila nastavu u obrazovnim ustanovama na najmanje 15 dana, radi sprečavanja širenja korona virusa.

Zabranom javnih skupova, zabranjene su i litije koje organizuje Srpska pravoslavna crkva.

Privremeno se zabranjuje i dolazak turističkih brodova za krstarenje i jahti u crnogorske luke, privremeno se zatvaraju i manji granični prelazi i granični prelazi za malogranični promet.

Vlada je preporučila da gde god je to moguće zaposleni rade od kuće.

Svi koji se ne budu pridržavali vladinih mera će krivično odgovarati.

U Crnoj Gori još nema potvrdjenih slučajeva zaraze korona virusom.

Tokom prekida rada škola, jednom od roditelja ili samohranom roditelju deteta koje nije starije od 11 godina, obezbeđuje se naplaćeno odsustvo s posla, osim zaposlenim u zdravstvu.

Ministar prosvete Damir Šehović je kazao da će kroz 15 dana analizirati situacija i doneti odluka da li će se obustava nastave produžiti.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, rekao je da se zabrana javnih skupova ne odnosi na svadbe i sahrane, ali da bi ;svadbe trebalo odložiti, a sahrane održati samo u krugu porodice.

On je takođe dodao da je “socijalna izolacija jedini spas Crne Gore”.

“Ove zabrane ne znače da bi deca sada trebalo da po ceo dan šetaju gradom, budu u kafićima, kockarnicama, kladionicama. Želimo da sede kod kuće, sa svojim porodicama, da se igraju s roditeljima, braćom, sestrama. Socijalna izolacija je naš jedini spas”, rekao je Mugoša.

Zabranjene su posete pacijentima u bolnicama i licima u ustanovama socijalne i dečije zaštite, kao i posete licima lišenim slobode.

Zatvoreni su granični prelazi za putnički granični saobraćaj.

Prema Bosni i Hercegovini to su: Šćepan Polje-Hum na putu Plužine-Foča; granični prelaz Šula-Vitina na putu Pljevlja-Foča;

Prema Albaniji: prelaz Grnčar-Baškim na putu Plav-Skadar; Sukobin-Murićani na putu Ulcinj-Skadar;

Prema Hrvatskoj: prelaz Kobila-Vitina, na putu Herceg Novi-Vitina-Dubrovnik;

Prema Srbiji: Ranče-Jabuka na putu Pljevlja-Prijepolje; Vuče-Godova na putu Rožaje-Tutin.

Zatvoreni su i granični prelazi namenjeni za maloogranični saobraćaj.

Zabranjena su putovanja iz Crne Gore u Francusku, Nemačku, Švajcarsku i Dansku.

Pod zdravstveni nadzor biće stavljeni putnici iz Francuske, Nemačke, Švajcarske, Danske ali i iz Slovenije.

Od ranije je zabranjeno putovanje u Španiju, Italiju, Iran i Kinu.

Vlada je sve upozorila da ne zloupotrebljavaju situaciju za ostvarivanje ekstra-profita, a naročito prilikom plasiranja i prodaje osnovnih prehrambenih proizvoda, sredstava za ličnu higijenu, održavanje higijene prostora, lekova i medicinskih sredstava.

Nadležnim inspekcijama, a posebno tržišnoj, preporučuje se pojačani inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove mere.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je potvrdila da je povećanje cena legalno, ali da Vlada može, ako bude bilo potrebno, već od sutra regulisati cene.

Vlada je je vlasnicima tržnih centara, kafana, restorana, prodavnica i hipermarketa preporučila da pokušaju da ograniče broj klijenata koji su istovremeno na jednom mestu.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da bi građani trebalo da izbegavaju tržne centre, restorane i kafane.