BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je zabrana kretanja u periodu od 20 časova do 5 sati ujutru uvedena jer se u tom periodu, u zatvorenim prostorima, na događajima kao što su rođendani, žurke, slavlja i velika porodična okupljanja, među ljudima ostvaruju neuporedivo bliži kontakti, nego što su propisani razmaci, što je dodatan rizik za širenje virusa.

“Što se tiče zabrane kretanja od 20 do 5, sa kafićima smo to već delimično rešili. Delimično smo rešili i povećanje propisanih kvadratnnih metara koji moraju da budu oslobođeni za ljude, što smanjuje mogućnost gužvi i bilo kakvog ugrožavanja zdravlja pirustnih”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Ali događaji poput slavlja, rođendana, žurki, porodičnih okupljanja…ostvaruju bliži kontakti, bez propisanih razmaka i to u zatvorenom prostoru.

“Hoćemo da izbegnemo po svaku cenu, hoćemo da ljudi budu u kući, da ne idu po klubovima, da ne idu po zatvorenim mestima. Iako to ne možemo potpuno da kontrolišemo, možemo prolaz do tih mesta da kontrolišemo”, rekao je predsednik.

On je dodao da je zato pred vojskom i policijom ogroman zadatak.

“Hoćemo da zaštitimo zdravlje i živote ljude…Naše je da se borimo i trudimo, i mi ćemo da damo sve od sebe, kao što smo tokom poplava, izvlačenja Srbije iz teške krize…”, rekao je Vučić.

On je poručio da Srbija ovo može da izgura, ali da će biti ogoromne ekonomske posledice.

“Ako uspemo dobar deo života da odbranimo, a to što smo već sproveli ovakve mere, zaštitili smo mnoge penzionere i mnogima smo živote sačuvali. Mi ćemo ovo ekonomski, proporcionalno govoreći, ovo lakše da savladamo nego mnoge druge zemlje. Biće nam mnogo teško, ali lakše ćemo nego 80, možda i 90 odsto zemalja u Evropi”, rekao je Vučić.