BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije koji učestvuju u raspravi i danas su jednoglasno podržali izmene Zakona o oružju i municiji, kojim se za dve godine, odnosno do 5. marta 2022. godine produžava rok za preregistraciju oružja.

Poslanica Srpske radikalne stranke, Vjerica Radeta, rekla je da je dobro što će ovaj zakon biti usvojen jer je nastao veliki problem što mnogi vlasnici oružja nisu stugli da izvrše preregistraciju, a oružje je legalno i radikali smatraju da ne bi bilo dobro da im se oduzima.

Oni su predložili još mesec dana produženja preko pomenute dve godine, kako bi se izbeglo ponovno menjanje zakona i produženje rokova.

Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz uz najavu podrške zakonu rekao je da je pogrešno što se ovaj proces naziva preregistracija, već je to jednostavna “zamena oružanih listova”, a problem su, prema njegovoj oceni, napravila podzakonska akta koja su naknadno predugo pisana.

Šormaz je dodao da je obavezan lekarski pregled dodatno zakomplikovao proceduru, naročito što je zdravstvena inspekcija zabranila da se pregledi, na primer kod lovačkih udruženja, obavljaju na terenu.

On je predložio da se važenje lekarskog pregleda produži sa pet na deset godina, onoliko koliko važi i oružani list.

Radikal Nemanja Šarović istakao je u raspravo da je “ovaj zakon ‘oda nesposobnosti’ ove vlasti i režima i pokazuje kakvi se zakoni donose”, jer je donet 2015. godine i za četiri godine nije sproveden.

“Država ništa nije uradila da bi informisala gradjane o obavezi koju im je nametnula, a imala je podatke koliko se loše sprovodi zakon svih ovih godina”, rekao je Šarović.

On je naveo da su gradjani sa kojima je razgovarao “prvi put čuli da oružani list ima rok” i istakao da je uvodjenje biometrijskih dozvola za oružje još jedan način da država zaradi.

Šarović je rekao da će radikali glasati za ovaj zakon iako je loš kako bi gradjane spasili negativnih posledica.

Na današnjoj sednici Skupštine, zakletvu je položio novi narodni poslanik Slobodan Veličković sa liste Spske napredne stranke, koji je izabran kao sledeći sa te liste posle smrti poslanice PUPS-a Vere Paunović.

Beta