SARAJEVO – Tridesetodnevni ramazanski post ove godine počinje 24. aprila, a reis-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović kaže da će ta verska zajednica poštovati preporuke nadležnih državnih organa i stručnjaka za sprečavanje širenja korona virusa.

Nakon razgovora sa nadležnima, Kavazvić je rekao da traga za načinima organizacije verskog života u Ramazanu na način koji neće ugroziti zdravlje članova zajednice, građana Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države u kojoj deluje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Ramazan počinje sa zalaskom sunca 24. aprila pa ostaje da se vidi na koji način će biti organizovane molitve, ali I brojne druge aktivnosti.

Ramazan je sveti mesec za vernike muslimanske veroispovesti ili deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana.

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova Islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, tokom 30 dana.

Tokom meseca Ramazana život u čitavom islamskom svetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posećuju i zajedno provode večeri. Za vreme ramazanske večeri, posle posebne molitve – teravije, organizuju se posela, uvek kod nekog drugog od komšija, rođaka ili prijatelja.

Prvi obrok po zalasku sunca zove se iftar i dobro je delo organizovati ga za prijatelje I rodbinu.

Ramazan se završava trodnevnim Ramazanskim Bajramom kada se masovo obilze groblja predaka, ali I odlasci kod rodbine I prijatelja.