BERLIN – Pojedini pacijenti u Nemačkoj, tokom aktuelne pandemije korona virusa, odbili su intubaciju i priključenje na respirator, pokazuje studija koja je objavljena u medicinskom časopisu “Dojče ercteblat”.

To je bio slučaj kod četiri pacijenata koji su, zbog svoje starosti ili teških ranijih oboljenja, sami želeli da odlučuju koju tepariju žele u slučaju pogoršanja bolesti, a lekari su se u tim slučajevima brinuli da bolesnici mogu umreti bez bolova i u dostojanstvu, navodi se u studiji.

Lekari univerzitetske klinike u Ahenu studiju su izradili na osnovu prvih 50 slučajeva korone koji su u njihovoj bolnici hospitalizovani.

Prema studiji, 24 od njih moralo je biti intubirano i stavljeno u veštačku komu.

Sedam pacijenata je umrlo.

Kovid pacijentu su bili prosečne starosti 65 godina i svi su imali ranije bolesti, pre svega visoki pritisak, dijabetes i oboljenja disajnih puteva.

Na početku oboljenja mnogi su imali temperaturu, kašalj ili su imali problema sa disanjem.

“U bolnici smo često videli naznake upale pluća. Tipično je bilo da su pacijenti imali temperaturu više dana, a infektivne laboratorijske vrednosti su bile dugo povišene, te im je bio potreban kiseonik. Kod nekih pacijenata tokom hospitalizacije dođe do daljeg pogoršanja”, preneo je rukovodilac studije Mihael Dreer.

Kada se pogorša situacija, onda moraju biti stavljeni na respirator i u veštačku komu.

“Pacijenti su, naravno, preplašeni. Ali kada im se objasni šta se dešava, i šta se mora učiniti, se većina umiri”, rekao je Dreer dodajući da je za mnoge opterećenje što ne mogu da prime posete.

Tanjug