BEOGRAD – Sporna “blajburška komemoracija” stradalim pripadnicima ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika u Drugom svetskom ratu danas će biti obeležena na tri mesta – u Blajburgu, Zagrebu i, prvi put, u Sarajevu.

U 10 sati biće položeni venci kod spomenika na Blajburškom polju u ime vlasti Hrvatske i Počasnog blajburškog voda, a sat vremena kasnije na groblju Mirogoj u Zagrebu biće održana molitva i polaganje venaca.

U podne će u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu biti održana misa, uz stroge mere popisane zbog epidemiološke situacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Sarajevu potvrdilo je da će zbog najavljene mise danas biti pojačane mere sigurnosti u glavnom gradu BiH, uključujući ograničenja kretanja u okolini katedrale.

Najava skupa u Sarajevu izazvala je burna reagovanja stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca, koji su to osudili, smatrajući da se time kreira nova istorija i vrši revizija činjenica o Drugom svetskom ratu.

Brojne nevladine organizacije, ali i političke stranke iz BiH, pozvale su građane Sarajeva na protestna okupljanja u vreme služenja mise, koju su ocenili kao politički događaj čiji je cilj rehabilitovanje ustaškog režima i NDH, preneo je Blic.

Takođe, policija austrijske pokrajine Koruška potvrdila je da su prijavljene dva protestna skupa zbog polaganja venaca u Blajburgu.

Svetski jevrejski kongres je oštro osudio održavanje mise tzv. žrtvama Blajburga 16. maja u Sarajevu, uz ocenu da je reč o odavanju počasti i pripadnicima ustaškog pokreta koji su u maju 1945. položili oružje.

Hrvatski javni servis će prikazati tri emisije posvećene Blajburgu, a prva je prenos mise u sarajevskoj katedrali.