BEOGRAD – Nevladina organizacija “Žene u crnom” ocenila je da ne postoje nikakvi razlozi za angažovanje Vojske Srbije u izbegličkim centrima u Šidu, Principovcima i Adaševcima, i da slanje pripadnika Ministarstva odbrane dodatno militarizuje izbegličku tragediju u Srbiji.

“Dovodjenje Vojske Srbije u izbegličke centre na zapadu Srbije podstiče klimu rasizma i fašističkih napada učestalih i pre uvodjenja vanrednog stanja, a koji su tokom ovog perioda kulminirali nedavnim napadom u Obrenovcu”, ocenjuje se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija dodala je da su uvodjenjem vanrednog stanja migrantima, izbeglicama i tražiocima azila u prihvatnim centrima i centrima za azil oduzeta elementarna ljudska prava, u ime navodne zaštite od epidemije.

“Dolazak u Šid i nastupi ministra odbrane Aleksandra Vulina i zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petra Cvetkovića samo su podigli već visoki stepen militarizacije državnih organa i potpuno nepotrebnog podgrevanja atmosfere ‘traženja krivca'”, ocenile su Žene u crnom.

Kako se u saopštenju te NVO dodaje, to što je vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučića pozvao ministra i generala i poslao vojsku u Šid, pokazuje da je vanredno stanje faktički i dalje na snazi, i posle ukidanja.

U saopštenju se navodi da nije jasno objašnjenje Ministarstva odbrane da je vojska u migrantskom kampu angažovana da bi “pomogla policiji”, jer od ukidanja vanrednog stanja policija nije identifikovala nijedan incident koji su na području te opštine izazvali migranti.

Beta