SATAJEVO – U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata zabeleženo 172 novozaražene osobe, što je do sada najveći zabeleženi skok do početka pandemije.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 1.080 uzoraka, od kojih je 101 pozitivan na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 52.748 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.920 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 1022 pacijenta, dok je trenutno aktivno 845 slučajeva-obolelih od COVID-19. Do sada su zabeležena 53 smrtna slučaja, jedan smrtni slučaj zabeležen je u poslednja 24 sata, radi se o ženskoj osobi iz Tuzle (1939).

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, reč je o osobi sa komorbiditetima, a kao pozitivna na SARS-CoV-2 nalazila se u COVID bolnici Klinike za zarazne bolesti.

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva preporučuju građanima da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja. Podsećaju građane na neophodnost pridržavanja mera lične zaštite, držanje distance od dva metra i izbegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljno pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mera na radnim mestima.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u poslednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 435 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 71 osobe u Republici Srpskoj.

Radi se o 37 muških i 34 ženskih osoba, od kojih je 18 mlađe, 43 srednje i 10 osoba starije životne dobi.

Prema mestu prebivališta, 10 osoba je iz Prijedora, osam iz Banjaluke, po sedam iz Кotor Varoša i Zvornika, po pet iz Čelinca i Rogatice, po četiri iz Berkovića i Trebinja, tri iz Milića, po dvije iz Bileće, Doboja, Laktaša, Ugljevika i Pala i po jedna iz Bijeljine, Gradiške, Ljubinja, Mrkonjić Grada, Novog Goražda, Sokoca, Teslića i Vlasenice.

U poslednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu, starije životne dobi iz Кostajnice, sa više udruženih oboljenja.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 2.161 slučaj virusa, a preminulo je ukupno 122 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona. U Republici Srpskoj, od novog virusa, do sada se oporavilo ukupno 1.307 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 36.102 osoba.

klix.ba/indeksonline.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here